Kapotte smartphone laten herstellen? "Ze bekeken mijn foto's in badpak"

door: STS
Smartphone - gsm - bellen
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Wie zijn smartphone binnenbrengt voor herstelling, kan maar beter eerst alle gegevens wissen, indien mogelijk. Google is met een onderzoek gestart na klachten dat enkele Google Pixel smartphones gehackt zouden zijn.

Een gebruiker van de sociale nieuwswebsite Reddit legde in detail uit wat hem overkomen was. Hij had zijn smartphone naar een Google-gerelateerd herstelpunt in Texas opgestuurd voor reparatie, omdat het toestel niet wilde opstarten.

Nadien ontdekte hij dat er een - weliswaar kleine - som geld verdwenen was van zijn PayPal-account. Er zou ook gekeken zijn naar privéfoto's, die gedeeld werden op sociale mediakanalen die gelinkt waren aan het toestel.

De niet toegestane logins gebeurden in het herstelpunt, zo kon de eigenaar van het toestel achterhalen. Hij stapte naar de politie, meldt The Sun.

Gmail, Google Drive en Dropbox

In een tweede geval stuurde een vrouw uit New York haar Pixel 5a toestel naar een Google-herstelpunt, waarna ze ontdekte dat iemand had ingelogd in haar Gmail-account, Google Drive en Dropbox.

"Ze hebben onder meer foto's van mij in badpak en sport-bh geopend", schreef de vrouw op sociale media. Een woordvoerder van Google vertelde The Verge dat het bedrijf de zaken onderzoekt.