Kinderen zijn er dol op, maar: "Het is puur vergif om onze jeugd dom te houden"

door: STS
Kind - smartphone
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

De Europese Commissie gaat een onderzoek openen naar de app TikTok. Die is razend populair bij jongeren, die er heel wat tijd aan spenderen.

Er zal onderzocht worden of TikTok niet als te verslavend ontworpen is. Voorts wordt er onderzocht of TikTok wel de verplichtingen om minderjarigen te beschermen naleeft.

"Er wordt onder meer gevreesd dat gebruikers van TikTok met een 'rabbit hole'-effect te maken krijgen. Dat betekent dat ze door de specifieke algoritmes bij filmpjes terecht kunnen komen die verdergaan op het filmpje waarvoor ze gekozen hebben, maar extremer zijn. Een mogelijk gevolg is het risico op radicalisering", schrijft De Morgen.

"TikTok is Chinese spionage en puur vergif voor onze jeugd", reageert Kamerlid Theo Francken op X. "Psy-ops (psychologische operaties, red.) om onze jeugd dom te houden/maken. Schandalig dat onze Minister van Defensie Ludivine Dedonder dit zelf promoot. Defensie zou beter moeten weten."

Verschillende volgers wijzen Francken erop dat zijn partij, de N-VA, ook een account heeft op TikTok. "Dus het TikTok-account van uw partij gaat ook offline?", vraagt Serge. "Oké Theo, wij hebben het begrepen, nu misschien uw partij nog? Kwestie van geloofwaardig over te komen", klinkt het in een andere reactie.