2 op de 5 bestuurders kennen deze verplichting niet, terwijl de boete 174 euro bedraagt

door: STS
personenwagen
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Twee op de vijf bestuurders zijn niet op de hoogte van een verplichting die geldt in het verkeer. Terwijl de boete bij een overtreding 174 euro bedraagt.

Het gaat om het vormen van een reddingsstrook wanneer er zich een file vormt op wegen met meer dan één rijstrook. Dat is sinds 1 oktober 2020 verplicht, maar is nog steeds niet voldoende ingeburgerd.

De voertuigen op de linkerrijstrook moeten bij filevorming zoveel mogelijk naar links gaan, de anderen voertuigen moeten rechts aanhouden, zonder een fietspad of pechstrook te blokkeren.

"Slechts drie op de vijf bestuurders vormen vandaag spontaan een reddingsstrook", meldt het Agentschap Wegen en Verkeer.

"Dat cijfer moet omhoog", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). "We hebben sinds de invoering van de reddingsstrook al twee campagnes gevoerd en we zien ook de positieve impact van die sensibilisering."

Hulpverleners

"Maar we willen nog meer mensen de reflex van de reddingsstrook zien maken. De vrije doorgang moet er al zijn vóór de ambulance of brandweer arriveert. Zo geraken onze hulpverleners snel ter plaatse bij het ongeval", aldus Peeters.

"De reddingsstrook hoort dus bij een file, ook al zijn er geen zwaailichten te bespeuren" benadrukt het Agentschap Wegen en Verkeer, dat in augustus een nieuwe campagne voert.

Reddingsstrook
Afbeelding bron: Agentschap Wegen en Verkeer