Feit of fictie: Is het werkelijk voordeliger om 's ochtends te tanken dan 's avonds?

door: MRO
Tanken
Afbeelding bron: Photonews

Het leven is duur en dus proberen we op verschillende manieren te besparen. Eén daarvan is het tanken van benzine of diesel. Er circuleert een advies dat stelt dat het voordeliger zou zijn om 's ochtends te tanken dan 's avonds. Maar klopt dit ook?

Het gerucht dat het beter is om 's ochtends te tanken, heeft een wetenschappelijke basis. Dit heeft geen betrekking op de prijs van benzine of diesel, maar op de natuurkundige eigenschappen van de brandstof.

Om het heel eenvoudig te stellen, komt het neer op de volgende bewering: als de temperatuur van de brandstof lager is, neemt het volume ervan toe. Daarom zou er dus meer benzine in jouw tank passen bij de koelere temperaturen van de ochtend dan bij de warmere temperaturen van de middag of avond.

Toch is er niet veel bewijs dat dit in de praktijk ook daadwerkelijk effect zou hebben. Dit komt omdat opslagtanks bij tankstations meestal ondergronds zijn. Daar blijft de temperatuur vrij constant, ongeacht het tijdstip van de dag.

De bewering dat het voordeliger is om 's ochtends te tanken dan 's avonds, lijkt dus meer fictie dan feit te zijn. Hoewel het waar is dat brandstof een andere dichtheid heeft bij verschillende temperaturen, is het effect daarvan op jouw portemonnee waarschijnlijk verwaarloosbaar.

Het is verstandiger om brandstofprijzen in de gaten te houden. Vergelijken welke tankstations over het algemeen goedkopere prijzen hebben en een zuinige rijstijl, zullen uiteindelijk de beste manier zijn om geld te besparen aan de pomp.