Opmerkelijk: Hier krijg je voor kleine snelheidsovertreding voortaan GAS-boete

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

In sommige gemeenten zullen kleinere snelheidsovertredingen voortaan met een GAS-boete bestraft worden.

De politie van de zone Balen-Dessel-Mol laat weten dat deze aanpak sinds 1 oktober gehanteerd wordt.

Het gaat uitsluitend over kleine overtredingen in de laagste snelheidszones. En er zijn nog een aantal voorwaarden aan verbonden.

"De overschrijding van de snelheidslimiet mag maximaal 20 km/u bedragen, op een locatie waar de maximumsnelheid 30 of 50 km/u is."

Andere voorwaarden: "Een meerderjarige natuurlijke persoon of een rechtspersoon begaat de overtreding. De vaststelling gebeurt met een automatisch toestel - bijvoorbeeld een flitspaal - gefinancierd door de lokale overheid."

Een laatste voorwaarde is dat de politie op dat moment geen andere overtreding vaststelt. "Als de overtreding niet aan deze voorwaarden voldoet, volgt er alsnog de gebruikelijke strafrechtelijke procedure."

"Een GAS-boete voor een snelheidsovertreding kost evenveel als de strafrechtelijke boete en hangt af van de zwaarte van de overtreding."

Verweer

"Tegen een GAS-boete kan je binnen de maand na de kennisgeving verweer indienen bij de sanctionerend ambtenaar. Als je verweer niet aanvaard wordt, kan je binnen de 30 dagen na de kennisgeving beroep aantekenen bij de politierechtbank. Die oordeelt over de wettelijkheid en proportionaliteit van de boete."