Politie waarschuwt: "Controleren we dit weekend extra op, en overtreders betalen meteen 116 euro"

door: STS
Politie - politiecontrole
Afbeelding bron: Photonews

Het komende weekend, dat van 20 en 21 november, gaat de federale wegpolitie voor het eerst een 'weekend van de aandacht' organiseren. Het betreft nationale actie tegen alle soorten afleiding achter het stuur.

"Volgens de meeste onderzoeken is zo'n 5 tot 25% van alle auto-ongevallen te wijten aan afleiding. Bellen tijdens het rijden zou het risico op een ongeval verdrievoudigen", klinkt het bij de politie.

"Naar schatting 5% van de dodelijke verkeersongevallen is te wijten aan gsm-gebruik. Dat zijn dus jaarlijks een 30-tal doden en zo’n 2.500 gewonden."

Dit weekend zal de wegpolitie in alle provincies van ons land gerichte controles uitvoeren, zowel via reguliere patrouilles als via controles met gebruik van anonieme voertuigen. De wegpolitie van Oost-Vlaanderen zal zelfs gebruikmaken van een anonieme vrachtwagen, van waaruit ze een beter zicht hebben op de vrachtwagenchauffeurs.

Boete

De reden dat de actie op voorhand wordt aangekondigd, is omdat het in de eerste plaats de bedoeling is om te sensibiliseren. Maar vergis je niet: overtreders zullen een boete krijgen.

"Het gebruik van de gsm of smartphone achter het stuur is een overtreding van de tweede graad. Wanneer we een overtreding vaststellen, ontvang je in principe een boete (onmiddellijke inning) van 116 euro. Komt de zaak echter voor een politierechtbank, dan kunnen de boetes oplopen tot 2.000 euro en riskeert men ook een rijverbod."