5 voor 12 voor veldrijden? “Nu plan maken dat cross toekomst heeft zonder Mathieu en Wout”

door: BVDO
Wout van Aert
Afbeelding bron: Photonews

45.000 supporters waren er aanwezig op het WK veldrijden. Toch worden er vraagtekens gezet bij het voorbestaan van de cross.

Het was een ongelofelijke mensenmassa die het wereldkampioenschap veldrijden in het Nederlandse Hoogerheide volgde. Bijna 50.000 mensen woonden de cross bij. Toch is de vrees groot dat er haast niemand geweest zou zijn, hadden Wout van Aert en Mathieu van der Poel niet mee gereden. Of meer zelfs: zonder Wout en Mathieu bestaat de cross wellicht niet meer.

Dat beseft Tomas Van Den Spiegel als organisator van de wereldbeker ook wel. “Veldrijden heeft enkele troeven die het wegwielrennen niet heeft: het duurt maar een uur, mannen en vrouwen zijn zo goed als gelijk, de renners rijden constant rondjes wat veel visibiliteit garandeert voor sponsors én je hebt die vedetten”, vertelt hij in de podcast De Tribune.

Veranderingen

En dus moeten er dingen veranderen. “Dat zijn allemaal zaken waar de sport nu al van profiteert, maar die er ook voor zorgen dat het veldrijden future proof is. Alleen moeten we nu een plan kunnen maken dat de cross een toekomst geeft zonder Mathieu en Wout.”

Al is het wereldje van de cross niet klaar voor grote veranderingen. “Het is een sport die heel traditioneel, heel conservatief is. Sommige mensen willen niet mee omdat vroeger alles beter was, sommige mensen willen niet mee omdat ze hun positie in de markt willen verstevigen.”

Lees al het sportnieuws via de gratis app van Redactie24