Straffe beschuldiging aan adres van Jumbo Visma: “Doping? Erger dan dat”

door: BVDO
Jumbo Visma
Afbeelding bron: Photonews

De prestaties van Jumbo Visma blijven voor commotie zorgen. Dat is ook te horen bij Jérôme Pineau.

Jérôme Pineau, voormalig renner en manager van het B&B Hôtels-KTM team tussen 2018 en 2022, liet in het programma Les Grandes Gueules du Sport, zondag op RMC, aardig wat horen over de prestaties van Jumbo Visma.

“We zien beelden… Ik heb het niet over doping, maar erger dan dat. Mechanisch? Ja, mechanisch”, liet hij ontvallen. Hij verwees daarbij naar beelden van de versnelling van Sepp Kuss op de Tourmalet.

Kuss arriveert 10 kilometer per uur sneller dan andere renners uit de top tien. Er is een toeschouwer die een stap naar voren doet, Kuss remt en 10 kilometer per uur sneller vertrekt hij weer. Op de Tourmalet. Hoe verklaren we dit? Hoe kun je mij dit uitleggen?”

Iemand vertelt Pineau dat er röntgenfoto’s van alle fietsen zijn gemaakt, maar volgens de ex-renner spant de UCI samen met de grote ploegen. En Pineau gaat nog verder en haalt er nog voorbeelden bij. “Vorig jaar zag ik Sepp Kuss op de Col de Spandelles tien seconden lang niet trappen. Ik weet niet hoe ik dat moet plaatsen”, gaat hij verder.

Dan haalt hij ook nog eens de hattrick in Parijs-Nice van 2022 aan. Christophe Laporte, Primoz Roglic en Wout van Aert reden toen op de Yvelines, 800 meter hoog. “Met vier pedaalslagen doen ze 10 meter. Hoe is dat mogelijk?”

Een vergelijking met Louis Armstrong is dan ook niet veraf. “Er is geen bewijs, maar voor Armstrong was er ook geen bewijs, maar iedereen wist het… We wachten tot we tegen de muur aanlopen om te zeggen: 'Ah ja, uiteraard' en dan zou wel eens te laat kunnen zijn.”

Tags