Voorzitter van Belgische wielerbond waarschuwt UCI over Wereldbeker veldrijden

door: BVDO
Michael Vanthourenhout
Afbeelding bron: Photonews

De discussie over de Wereldbeker en het WK blijft doorgaan. Nu mengt ook Tom Van Damme, voorzitter van de Belgische wielerbond, zich in de discussie.

UCI-voorzitter David Lappartient had enkele dagen zwaar uitgehaald dat hij het niet vond dat renners veldritten van de Wereldbeker lieten schieten om crossen van andere organisaties te rijden. Hij dreigt zelfs renners uit te sluiten van het WK veldrijden.

De uitspraken werden niet bepaald goed onthaald en Lappartient kreeg dan ook veel kritiek. Ook Tom Van Damme, de voorzitter van Belgian Cycling, vindt dat er rekening moet gehouden worden met alle partijen die in het veldrijden betrokken zijn.

Een voorstel om de Wereldbeker in één maand te rijden vindt hij geen goed idee. “Als je te veel manches bundelt in één periode, ga je de toppers uitmelken. Dan gaan wegrenners niet komen”, zegt hij bij Sporza. “Terwijl de toekomst van het wielrennen net een overlapping van disciplines is. Een gravelrace zonder wegrenners, daar kijkt geen kat naar.”

De UCI moet sleutelen aan de Wereldbeker veldrijden en het internationaler maken is zeker van tel, maar de realiteit is ook wat ze is, zo waarschuwt Van Damme de UCI.

“De UCI moet er ook rekening mee houden dat 80 procent van de toppers en de organisatoren Belgisch is. Ik zou het liever anders zien. Hoe internationaler het veldrijden wordt, hoe beter. Maar men mag ook niet verwachten dat we ons marktaandeel zomaar gaan weggeven.”