Ben Weyts laat Inspectie Financiën Cycling Vlaanderen onderzoeken

door: BVDO
Ben Weyts
Afbeelding bron: Photonews

De Inspectie Financiën van de Vlaamse Overheid gaat op vraag van minister van Sport Ben Weyts onderzoeken of Cycling Vlaanderen subsidiegeld juist heeft aangewend.

Er moet opheldering komen over alle financiële stromen vroeger en nu. De Inspectie Financiën zal daarom in alle onafhankelijkheid nagaan of de middelen die naar Cycling Vlaanderen gaan correct besteed werden en worden.

“Er bestaat twijfel over de correcte besteding van belastinggeld”, zegt Weyts. “Het is ook in het belang van Cycling Vlaanderen dat elke twijfel wordt weggenomen”.

Er is al enige tijd beroering rond Cycling Vlaanderen, de erkende en gesubsidieerde sportfederatie voor het Vlaamse wielrennen. Zo zijn er vragen over bepaalde financiële stromen en over de relatie tussen Cycling Vlaanderen en Belgian Cycling. De meeste bestuursleden van Cycling Vlaanderen zijn ook bestuurslid bij Belgian Cycling.

Ontslagen

Recent namen bij Cycling Vlaanderen een CEO en verschillende bestuursleden ontslag. Vlaams minister van Sport Ben Weyts vroeg Cycling Vlaanderen vorig jaar al om een audit uit te voeren. Die audit werd deze week bezorgd aan de minister, maar er blijven nog onbeantwoorde vragen. Zo heeft de audit zich niet gebogen over alle financiële stromen.

Weyts heeft nu de Inspectie Financiën van de Vlaamse Overheid de opdracht gegeven om te onderzoeken of Cycling Vlaanderen subsidiegeld altijd juist heeft aangewend. De Inspectie Financiën heeft immers een controlebevoegdheid over alle subsidiestromen die vanuit de Vlaamse Overheid naar Cycling Vlaanderen gaan en kan nu bijkomende onderzoeksdaden stellen.

Middelen

Er moet transparantie komen over alle financiële stromen vroeger en nu. De Inspectie Financiën zal in alle onafhankelijkheid nagaan of alles volgens de regels én marktconform is verlopen. “Zeker in het koersgekke Vlaanderen hebben we nood aan een wielerfederatie die boven elke verdenking verheven is”, zegt Weyts.

“We kunnen de bezorgdheden rond Cycling Vlaanderen alleen wegnemen door alles nu voor eens en voor altijd uit te spitten. De Inspectie Financiën is de meest aangewezen partner om na te gaan of alle middelen inderdaad correct besteed zijn”.

 

Lees al het sportnieuws via de gratis app van Redactie24