Artsen bevestigen duidelijk verband tussen tromboses en AstraZeneca

door: BVDO
Vaccin - vaccinatie
Afbeelding bron: Photonews

In enkele gevallen zorgde het vaccin van AstraZeneca voor een bijwerking die hier en daar zelfs voor een overlijden zorgde. Wetenschappers hebben nu ontdekt wat er fout loopt.

Meer dan twintig Europese landen zetten vorige week de toediening van het vaccin van AstraZeneca stop nadat er vreemde gevallen van tromboses en verminderde bloedplaatjes zelfs tot de dood leden.

De Europese geneeesmiddelenautoriteit EMA liet donderdag nog weten dat er geen bewijs is voor een verband tussen de overlijdens en het toedienen van het vaccin. Ons land ging gewoon door met de vaccinatie met AstraZeneca.

Ondertussen hebben wetenschappers ontdekt dat er wel degelijk een verband is. Dat bevestigt hoogleraar Hugo ten Cate, expert in tromboses aan het Maastrichtse UMC aan De Volkskrant. Hij bevestigt evenwel dat de kans beperkt is tot één op een miljoen.

Wat gebeurt lijkt op een syndroom dat HIT heet. Het immuunsysteem wordt erg actief en gaat antistoffen maken tegen de eigen bloedplaatjes. De antistoffen hechten zich aan de bloedplaatjes, waardoor stollingen zich voordoen. Daardoor ontstaan bloedingen omdat er te weinig bloedplaatjes zijn, maar ook tromboses door de aanhechtingen.

Dat gebeurde dus ook na vaccinaties met AstraZeneca, vooral bij relatief jonge mensen met een krachtiger immuunsysteem. Wat ook opviel was dat het vooral bij vrouwen speelde en dat door hormonale factoren.

Het grote probleem was dat de behandeling die men deed om de mensen te helpen een omgekeerd effect had. “Het medicijn van eerste keus bij problemen met bloedstolling, de bloedverdunner heparine, moet bij hen nu juist niet worden gebruikt, daar worden ze alleen maar zieker van”, zegt ten Cate. Artsen weten nu hoe het probleem opgespoord kan worden en hoe er moet gereageerd worden geeft ten Cate nog mee.