Europa komt met nieuw advies over vaccin van AstraZeneca

door: BVDO
astrazeneca
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) komt vandaag met een nieuw advies over het AstraZeneca-vaccin.

De voorbije dagen hadden verschillende landen de vaccinaties met het vaccin van AstraZeneca opgeschort. Er werden verschillende meldingen gedaan van mensen die een trombose opliepen na het krijgen van de inenting.

Dinsdag liet het EMA weten dat er geen indicaties zijn dat de vaccins aan de basis liggen van de tromboses. De stopzetting kwam in er nadat in Oostenrijk een verpleegster overleed na ingeënt te zijn. Ook in Noorwegen vielen twee overlijdens te betreuren.

In Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Portugal, Luxemburg, Ierland, IJsland, Noorwegen, Denemarken, Bulgarije en Slovenië. België doet ondertussen wel gewoon verder met het toedienen van AstraZeneca.

"Als je miljoenen mensen vaccineert, zullen er onvermijdelijk zeldzame of ernstige gevallen van ziektes opduiken na vaccinatie. Onze rol als EMA is ervoor te zorgen dat snel wordt onderzocht of het om echte bijwerkingen gaat of om toeval", klonk het op een persconferentie van EMA.

Het agentschap zei nog een keer dat er geen indicaties zijn dat het vaccin de oorzaak is van bloedklonters. Het aantal tromboses ligt volgens hun gegevens ook niet hoger bij gevaccineerden dan bij de algemene bevolking. Vandaag worden nieuwe gegevens bekendgemaakt.