Cafés krijgen pak minder steun dan tijdens de lockdown van dit voorjaar

door: BVDO
cafe tijdens coronacrisis
Afbeelding bron: Pixabay

De nieuwe regeling om de horeca te vergoeden voor de gedwongen sluiten komt vooral de cafés niet ten goede. Ze zouden heel wat minder krijgen dan tijdens de lockdown van maart. 

Toen de horeca op 13 maart op slot ging, kreeg elk café of restaurant een vaste premie van 4.000 euro tot 5 april. Elke bijkomende dag werd vergoed aan 160 euro. 

De Vlaamse overheid besliste na kritiek op die maatregel om nu het steunbedrag te berekenen op basis van de omzet van vorig jaar. Wie minstens zestig procent omzetverlies lijdt, krijgt tien procent van de omzet in dezelfde periode vorig jaar. Er gelden wel maximumbedragen volgens het aantal werknemers. 

Kennisnetwerk Foodservice Alliance berekende voor Het Belang van Limburg dat cafés nu gemiddeld slechts 1.800 euro steun zouden krijgen, een flink pak minder dus dan in maart. Voor restaurants zou de steun gemiddeld 6.000 euro bedragen.  

De vaste kosten zouden ongeveer 20 procent van de omzet bedragen, waardoor slechts de helft daarvan met de steunmaatregelen gedekt kan worden, zo klinkt het nog.