"Er is geen enkele wet of regel die dit virus kan stoppen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Het nieuwe pakket maatregelen tegen het coronavirus geldt alvast voor vier weken. Maar het is ons eigen gedrag dat veel zal bepalen, stelt eerste minister Alexander De Croo (Open Vld).

"Hoelang deze maatregelen gelden, hangt niet af van een ministerieel besluit. Het hangt af van ons gedrag. Het is ons gedrag dat dat bepaalt", zei De Croo.

"Er is geen enkele wet, geen enkele regel die dit virus kan stoppen. De enigen die dit virus kunnen stoppen, zijn wij, door een aanpassing van ons gedrag. Door onze solidariteit, door allemaal samen aan één zeel te trekken. Door één team te vormen van elf miljoen Belgen."

"Het is die ene ploeg van elf miljoen mensen die ervoor kan zorgen dat het virus verslaan kan worden. Het zijn niet de regels die het virus verslaan, het zijn wij."

Solidariteit

"Dit worden moeilijke dagen, moeilijke weken, moeilijke maanden. Als u zelf voldoende sterk staat, dan kan uw schouder degene zijn waarop anderen, die het iets moeilijker hebben, kunnen steunen. Het gaat over kleine dingen, bijvoorbeeld een persoon opbellen waarvan je weet dat hij of zij het moeilijk heeft, boodschappen brengen of wat extra tijd maken voor elkaar."

"Ooit in ons leven zijn we allemaal kwetsbaar. Velen van ons hebben al een moment gehad waarop ze kwetsbaar geweest zijn. Degenen die nog niet kwetsbaar geweest zijn, hebben veel geluk gehad. Maar dat moment komt er; ooit in ons leven verkeren we in een situatie van kwetsbaarheid. Op een moment van nationale crisis moeten we onze solidariteit tonen", aldus De Croo.