Erika Vlieghe bezorgd: Lage vaccinatiegraad in Brussel is ook slecht nieuws voor Vlaanderen

door: MRO
Afbeelding bron: VRT

In Vlaanderen laat zowat 90% van de oudere bevolking zich vaccineren, maar in Brussel ligt dat met 70% een stuk lager. Professor Erika Vlieghe legt uit waarom dit niet de best mogelijke situatie is.

"Het is niet goed voor de gemeenten zelf, maar het zit verder dan dat. Je kan gemeenten niet hermetisch van elkaar afsluiten en gewesten en gemeenschappen ook niet. België is zo klein", aldus Erika Vlieghe in Terzake op Canvas.

"Vaccinatie is echt een gemeenschapsgebeuren en daarom is het ontzettend belangrijk dat je in alle gemeenten zoveel mogelijk mensen kan bereiken, ook de mensen die je traditioneel niet goed kan bereiken."

Volgens de voorzitster van de adviesgroep Gems kan het virus verder evolueren indien de vaccinatiegraad op bepaalde plaatsen laag is. 

"Dit gaat niet enkel over u als individu die daar wel of niet voor kiest, maar het gaat over of we het virus in ons land nog heel veel kans om te circuleren. Als je veel plaatsen hebt waar dat virus rustig kan verder woekeren, dan is dat een ideale kweekbodem om verder varianten uit te selecteren."