"Geef jongeren voorrang bij vaccinaties, ze verdienen ons begrip"

door: STS
Vaccinatie van persoon
Afbeelding bron: Photonews

Voor jongeren dreigt na 2020 mogelijk ook het jaar 2021 in het water te vallen. Daar waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie voor. Sommige experten pleiten er daarom voor om jongeren net voorrang te geven op vaccinatie.

Indien het Europese Geneesmiddelenagentschap het licht op groen zet, kan er begin januari in België van start gegaan worden met vaccineren.

Maar omdat eerst andere bevolkingsgroepen, zoals de bewoners van de woonzorgcentra, de 65-plussers, de mensen die in de zorg werken en mensen met onderliggende aandoeningen gevaccineerd zullen worden, zou het wel eens heel lang kunnen duren voor de jongeren aan de beurt komen. De Wereldgezondheidsorganisatie vreest zelfs dat jongeren mogelijk pas in 2022 gevaccineerd kunnen worden.

Depressie

Marie Loop, master in de pedagogiek, en Elke Geraerts, doctor in de psychologie, pleiten er in een column voor VRTNWS voor om jongeren niet over het hoofd te zien. Ze wijzen erop dat jongeren nog niet op langere termijn kunnen denken en dat ze daardoor een gevoel van uitzichtloosheid krijgen, alsook het gevoel geen controle te hebben over hun leven. "Dat zijn belangrijke oorzaken van depressie. Wij hebben een beroep gedaan op het begrip van jongeren om deze epidemie in te dammen, nu verdienen zij begrip van ons", klinkt het.