Geert Molenberghs bezorgd: "Recordniveaus die we nog nooit bereikt hebben"

door: STS
Geert Molenberghs
Afbeelding bron: Photonews

Het aantal coronabesmettingen en het aantal ziekenhuisopnames blijven stijgen. Biostatisticus Geert Molenberghs zegt dat we dit niet mogen onderschatten.

In de periode van 4 tot 10 januari werden dagelijks gemiddeld 23.642 nieuwe besmettingen vastgesteld, een stijging met 71% op weekbasis.

In de periode van 7 tot 13 januari werden dagelijks gemiddeld 183 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen, een stijging met 7% op weekbasis. Op intensieve zorgen is er wel een daling van 14%.

"Ik denk dat we ons wel bewust zijn van de mogelijke ernst van de situatie", zei Molenberghs op TV Limburg.

"Want ook al is de kans op ziekenhuisopname lager, als er op korte tijd enorm veel besmettingen zijn, kunnen de ziekenhuizen toch nog onder druk komen."

"We mogen het dus zeker niet minimaliseren, ook al is er wel wat goed nieuws over de omikronvariant door diens minder ziekmakend karakter."

"Wat we nu al zien, is dat het percentage positieve testen op uitgevoerde testen zeer snel stijgt en naar recordniveaus gaat. We gaan per honderd testen die we uitvoeren nu al boven de 40% uitkomen. Daar zijn we nog nooit geweest."