Grote zorgen over stijging ziekenhuisopnames: "Dan vrees ik voor Italiaanse toestanden"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

De ziekenhuisopnames stijgen in een gigantisch snel tempo en dat zet een zeer grote druk op het zorgpersoneel. Zij hebben het mentaal bijzonder zwaar en de vrees leeft dat het systeem zal exploderen als het aantal besmettingen niet gaat dalen.

"Ik maak mij echt wel zorgen over de snelheid waarmee dit virus ons opnieuw in de ban krijgt, zowel in de ziekenhuizen als in de woonzorgcentra", stelt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Icuro, in De Afspraak.

"Ik maak me ook zorgen over het effect van de maatregelen en over het gedrag van de mensen. We zitten in een andere situatie dan in de maand maart, maar in absolute getallen bereiken we wel het niveau van de maand maart."

"Een belangrijke factor is dat we een heel grote uitval van personeel zien. We hebben ervoor gekozen om zoveel mogelijk gewone zorgen proberen open te houden en ik maak me zorgen want ik weet niet of ons zorgsysteem dit zal kunnen doorstaan en of we niet door het dak zullen gaan."

Mentaal heel zwaar

"We hebben ons kunnen voorbereiden op het vlak van materiaal, afstandsregels enzoverder. Maar we zijn een 7-tal maanden geleden aan dit verhaal begonnen en ik zie dat dit mentaal toch heel zwaar doorweegt. Dat is echt het probleem van de zorgverleners vandaag."

"Ik denk als het niet in de samenleving gaat dalen, dat het systeem gaat exploderen en dat we dit niet gaan aankunnen. Dan vrees ik een beetje voor Italiaanse toestanden."