Het vaccinpaspoort, een gouden ticket voor reizen en cafébezoek?

door: MRO
coronapaspoort
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Terwijl de vaccinatiecampagne volop aan de gang is, woedt de discussie of mensen die gevaccineerd zijn bepaalde voordelen moeten kunnen genieten. In sommige landen is dit nu al zo.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen liet al verstaan dat zij vindt dat er een document moet komen waarmee je kan aantonen dat je gevaccineerd bent. 

Sommige landen, waaronder Roemenië en Cyprus, hebben de quarantainemaatregelen al opgeheven voor personen die kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd werden.

Wanneer meer mensen gevaccineerd zijn, zal de roep om versoepelingen voor deze groep steeds luider gaan klinken. Ook de economische belangen zijn niet gering. Horeca en reisbureaus zullen zo snel mogelijk mensen willen ontvangen die gevaccineerd zijn.

In België lieten enkele politici en experten al verstaan dat er beter geen onderscheid wordt gemaakt tussen wel en niet gevaccineerde personen. De draagkracht voor de maatregelen zou immers kunnen verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer een grote groep voorrechten geniet. De vraag is echter of dit haalbaar is.