Vaccinpaspoort op komst: Met vaccinpaspoort wél naar festival of op reis?

door: MRO
coronapaspoort
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De kans is reëel dat er binnen afzienbare tijd een vaccinpaspoort komt. Wie is ingeënt tegen Covid-19 zou dan een paspoort krijgen waarmee hij of zij dit kan aantonen.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen maakte duidelijk dat zij het noodzakelijk vindt dat er een certificaat wordt uitgereikt aan personen die gevaccineerd werden.

Daarmee zal dan ook de vraag ontstaan of personen die gevaccineerd werden meer vrijheden moeten krijgen dan mensen die nog op het vaccin moeten wachten of die zich niet willen laten inenten. Zullen mensen met een vaccinpaspoort dan naar festivals of voetbalwedstrijden kunnen gaan? Of zonder beperkingen reizen?

Politiek filosoof Patrick Loobuyck (UA en UGent) vindt dat de discussie daarover moet worden gevoerd. "Waar we het ook nog moeten over hebben: Is het verdedigbaar dat vaccinatie een (tijdelijke) voorwaarde is voor de toegang tot bepaalde diensten & activiteiten? Welke vrijheden krijgen we (niet) terug als straks de meest kwetsbare mensen ingeënt zijn?", reageert hij op Twitter.