Vrijheden voor wie gevaccineerd is? Steven Van Gucht heeft bedenkingen

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Kan een vaccinpaspoort gebruikt worden om mensen die gevaccineerd zijn al wat vrijheden terug te geven? Viroloog Steven Van Gucht heeft er zijn bedenkingen bij.

"De vraag is wat je daarmee gaat doen. Dat is helemaal nog niet beslist. Momenteel is dat bedoeld als een soort van medisch attest. En niet zozeer als een vrijgeleide om bepaalde dingen te mogen doen die anderen niet mogen doen", zei Van Gucht in 'Terzake'.

"Er is nog altijd een mogelijkheid dat iemand die gevaccineerd is, toch besmet is. Die zal het niet merken, die wordt niet ziek, maar die kan dan fungeren als een soort Trojaans paard en zo het virus doorgeven aan iemand die nog niet gevaccineerd is."

Solidair

"Omdat we momenteel met die mix zitten van gevaccineerden en niet-gevaccineerden, is dat nog een heel instabiele situatie. In heel specifieke context kan het wel mogelijk zijn dat je bepaalde zaken gaat aanpassen."

"Maar in het algemeen denk ik dat we vooral solidair moeten zijn, zorgen dat we zo snel mogelijk vooruit gaan met de vaccinatie, het virus zoveel mogelijk onderdrukken en de maatregelen voor iederéén versoepelen. Dat lijkt me toch de ideale situatie."