Premier De Croo schrijft corona nog niet af: "Niemand weet wat er dan gaat gebeuren"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) heeft teruggeblikt op de voorbije twee jaar, die volledig in het teken stonden van de coronapandemie. Tegelijk waarschuwde hij dat het virus ons al eerder verrast heeft.

"De pandemie heeft ons geleerd dat we voorzichtig moeten zijn, we zijn vaak voor verrassingen komen te staan. Niemand weet hoe het zal evolueren in de herfst", zei De Croo na afloop van het Overlegcomité.

"Maar we draaien nu een belangrijke bladzijde om. Het is een mooi symbool van onze veerkracht en ons doorzettingsvermogen."

"We hebben de voorbije twee jaar samen heel wat doorgemaakt. We hebben tegen meerdere varianten gestreden, we hebben vijf golven van het virus meegemaakt, en we hebben helaas een zware menselijke tol betaald."

"30.000 van onze landgenoten zijn overleden na een besmetting met dat verschrikkelijke virus. We spreken over tienduizenden families die getroffen zijn. Voor hen laat de pandemie diepe sporen na."

"Ik denk ook aan de Belgen die tijdelijk hun job verloren of hun zaak moesten sluiten. Het is een erg beproevende en moeilijke tijd geweest."

Oorlog in Oekraïne

"Maar die periode heeft ons ook enkele lessen geleerd. Wanneer we zorg dragen voor elkaar, als we hand in hand staan en solidair zijn, zijn we in staat om de moeilijkste hindernissen te overwinnen."

"Dat is een belangrijke les. Zeker op een moment zoals het huidige, nu we met het ondenkbare geconfronteerd worden: een oorlog op het Europese continent. Dit hadden we nooit verwacht, net zoals de pandemie."