Kan je corona en griep tegelijk krijgen? Steven Van Gucht legt uit

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Januari, februari en maart zijn de maanden waarin het griepvirus jaarlijks sterk de kop opsteekt. Kan je besmet worden met het griepvirus en het coronavirus tegelijkertijd en is er een kans dat we het griepvirus dit keer amper zullen zien? We leggen deze vragen voor aan viroloog Steven Van Gucht

“Je kan griep en Covid-19 tegelijk krijgen, dat is perfect mogelijk. “Soms zie je bij kinderen dat ze met vier of vijf verschillende virussen tegelijkertijd besmet zijn of twee virussen tegelijk bij volwassen.”

“Maar we weten eigenlijk nog niet goed hoe dat gaat, het zou best kunnen dat de twee virussen in competitie gaan met elkaar en dat als je griep hebt het coronavirus mogelijk minder gemakkelijk kan aanslaan omdat er bijvoorbeeld al een immuunrespons in gang is gezet door het griepvirus. Maar dit weten we niet”, aldus Steven Van Gucht bij Redactie24.

“Januari, februari en maart zijn de grote griepmaanden. Typisch krijgt 5 tot 10 procent griep en dus is de kans reëel dat er mensen tussen zullen zitten die tegelijk Covid-19 zullen krijgen. Twee virussen tegelijk in uw lichaam wil je niet, ons lichaam heeft al genoeg moeite met één virus. Ik zou mensen die aanspraak kunnen maken op het griepvaccin zeker aanraden om zich te laten vaccineren.”

Amper griep in het zuidelijk halfrond

“We hopen natuurlijk dat het griepvirus niet zo sterk aanwezig zal zijn omwille van de maatregelen die we volgen zoals de afstand, beperken van de sociale contacten en de mondmaskers. In het zuidelijk halfrond heeft men de winter gehad en heeft men nauwelijks griep gezien.”