Kan je griep en corona tegelijk krijgen en hoe weet je of je griep of corona hebt?

door: WVDS
dokter onderzoekt patient
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Jaarlijks worden we geconfronteerd met een grieppiek in ons land. Dit jaar kan het griepvirus opduiken samen met het coronavirus. Professor Dirk Devroey legt uit hoe je toch een onderscheid kan maken in de symptomen.

“De symptomen van griep en corona zijn heel gelijklopend, vandaar hebben wij ook sterk aangeraden dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren tegen griep”, zegt Dirk Devroey, decaan van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie (VUB), aan Redactie24

“Primaire symptomen van corona zoals geur- en smaakverlies, hoesten en een moeilijke ademhaling ga je niet meteen zien bij grieppatiënten. Maar andere symptomen van corona zoals koorts, neusloop, spierpijn en vermoeidheid ga je wel zien bij mensen met een griepinfectie. Dus het onderscheid zal moeilijk te maken zijn. Mensen gaan allemaal moeten worden getest.”

Veel minder griepgevallen

“Ik ben wel hoopvol omdat er veel mensen gevaccineerd zijn tegen griep. En als iedereen zich houdt aan de afstandsregel, mondmaskerplicht, handen wassen, … dan gaan we mogelijk veel minder gevallen van griep zien.”

Corona en griep tegelijk

Kan iemand besmet raken met het griep- en het coronavirus tegelijkertijd? “In principe zou het kunnen, maar de kans dat het effectief voorvalt is natuurlijk heel klein."

"Voor iemand met een zwakke gezondheid kunnen we verwachten dat de complicaties groter zijn dan wanneer hij of zij één van beide ziektes zou krijgen. Zoveel gevallen zijn er in de wereld niet bekend waarbij iemand door beide virussen is getroffen en ik denk ook niet dat het zich vaak gaat voordoen.”