Foutmelding

Could not retrieve the oEmbed resource.

Marc Van Ranst maakt kritische bedenking na sluiting grenzen voor passagiers uit Engeland

door: WVDS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Nadat bekendraakte dat een gemuteerde variant van het coronavirus in Engeland opdook die veel besmettelijker is, sloten heel wat landen de grenzen voor passagiers uit het Verenigd Koninkrijk. Marc Van Ranst plaatst hier een kritische kanttekening bij.

“Het feit dat we dit met Engeland doen houdt een risico in dat het een wat overdreven reactie is. Engeland is niet meer Europa met de Brexit. Het zou niet goed zijn moesten politiek en virologie samenkomen", stelt hij bij Redactie24.

"Ik durf niet zeggen dat dit zo is. Maar in Spanje was er afgelopen zomer ook een variant, ook over Europa verspreid, en toen hebben we de grens met Spanje niet durven sluiten.”

“Ik snap dat men dit uit voorzorg doet en ik ben een heel grote voorstander van niet te veel te reizen. Maar als men dit enkel voor Engeland doet is dat misschien niet helemaal fair.”

Van Ranst hoopt vooral dat de beslissing enkel is ingegeven uit virologische overwegingen en niet uit politieke. “Ik wil niet zeggen dat de Brexit de reden is waarom men dit deed, maar het speelt misschien wel een beetje mee en dat zou ik spijtig vinden. Je schaadt hier ook wel families mee, het heeft invloed op mensenlevens.”

Engeland volgt de mutaties nauwgezet op, maar viroloog Marc Van Ranst ziet bijzonder grote verschillen in Europa. “Er zijn in Europa landen die geen genoombepalingen doen, die gaan nooit weten of er een variant circuleert. Moeten we dat Europees reguleren?"