Marc Van Ranst over potentieel coronavaccin AstraZeneca: "Dan wordt het programma wellicht gestopt"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Een persoon die deelnam aan de trials voor het mogelijke vaccin tegen het coronavirus van AstraZeneca ondervindt ernstige nevenwerkingen. Volgens viroloog Marc Van Ranst is het waarschijnlijk dat de hele trial wordt stopgezet indien nog een tweede persoon nevenwerkingen zou vertonen.

"Er zijn 30.000 mensen die aan deze trial deelnemen: 15.000 die het vaccin krijgen en 15.000 die een placebo krijgen. We weten nu zelfs niet waar het geval zich heeft voorgedaan. Dat kan in de placebo-groep zijn en dan heeft dat met het vaccin zelfs niets te maken", legt Marc Van Ranst uit in De Afspraak.

"In België gaan we per jaar een 50-tal gevallen hebben van deze nare nevenwerking die hier is opgetreden. Wanneer dat in de vaccin-groep zit, is dat een ernstige mogelijke nevenwerking. Wanneer er een tweede geval zou optreden, dan wordt dat programma waarschijnlijk gestopt."

"Dit is de reden dat die trials gebeuren en dat die ook niet op een beperkte groep van 100 mensen gebeuren om zeker te zijn dat ook zaken die zeldzaam zijn opduiken."