Marc Van Ranst: "We kunnen kappers niet eindeloos lang gesloten houden"

door: WVDS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Om het coronavirus te bestrijden moeten de contactberoepen nu al enige tijd de deuren gesloten houden. Viroloog Marc Van Ranst legt uit dat studies uitwijzen dat kappers vaker door Covid worden getroffen dan andere beroepen, al zegt hij ook te begrijpen dat de kapsalons niet oneindig lang gesloten kunnen blijven.

“Uit studies in het buitenland weten we dat bijvoorbeeld mensen die in de horeca werken vaker ziek worden met Covid en ook kappers stonden in het lijstje die meer getroffen worden dan andere beroepen.”

“Een mondmasker helpt wel om de klanten te beschermen, maar wanneer je het haar of de baard van iemand aan het doen bent, dan wordt dat masker vaak toch wel eens afgezet. Je kan het haar rond de oren moeilijk knippen met die elastiekjes van een masker en dan is de kapper niet meer beschermd", legt de professor uit.

“Je kan kappers niet heel lang gesloten houden. Tattooshops wel, een tattoo kan je later ook nog laten zetten. De medische contactberoepen laten we open, dat is medisch nodig. Maar op een bepaald moment moet het haar natuurlijk ook uit je ogen, dat zit daar wat tussenin.”

“Ik zou als ‘oude mens’ zeggen dat je wel langere tijd zonder tattoo of piercing kan overleven. Bij medische contactberoepen is het risico misschien zelfs nog groter dan bij een kapper, maar dat is medisch noodzakelijk. Een kapper is niet medisch, maar kosmetisch belangrijk. Ik krijg berichtjes van vrouwen die zeggen dat ze niet buiten durven komen met de uitgroei van hun haar en ik begrijp dat ook.”

Berichten van kappers

“We kunnen kappers niet eindeloos lang gesloten houden. Ik krijg ook berichten van kappers en ongeveer de helft zegt ‘laat ons opengaan’, maar de andere helft zegt ook ‘laat ons maar dicht blijven’.”

“Ik hoop dat de cijfers in januari voldoende naar beneden gaan, de regering wil dan nog 14 dagen zekerheid, en dan kunnen zaken opengaan. De kappers gaan bij de eerste versoepelingen die er gaan komen, mogen openen", weet Marc Van Ranst.