Er klopt iets niet met de versoepelingen: “Dat doet me de wenkbrauwen fronsen”

door: BVDO
Marc Noppen
Afbeelding bron: Photonews

Marc Noppen, de grote baas van het Universitair Ziekenhuis in Brussel, is verwonderd over de versoepelingen die het Overlegcomité woensdag aankondigde.

Noppen begrijpt niet dat, terwijl de ziekenhuizen met een ongelofelijk hoge bezettingsgraad op de afdeling intensieve zorgen zitten, de regeringen van het land zo’n risico willen nemen. Al denkt hij dat ze vooral hopen dat de vaccinaties sneller zullen lopen.

Het is dan ook de eerste keer volgens Noppen dat er versoepeld wordt terwijl de cijfers nog op een hoog plateau zitten. “Ik begrijp dat de druk vanuit de maatschappij hoog was, maar het is gedurfd om nu al een hele sequentie van opeenvolgende versoepelingen aan te kondigen", vertelt Noppen aan HLN.

Vooral de volgorde van de versoepelingen begrijpt Noppen niet. Er wordt eerst versoepeld in gesloten ruimtes van scholen, winkels en kappers. En pas daarna gaat de focus naar buiten, terwijl je dat precies omgekeerd zou verwachten.

Ook in de scholen loopt het fout, maar daar wil de Vlaamse regering geen beperkingen op zetten. "Wat me ook de wenkbrauwen doet fronsen, is dat er nog helemaal niet geïnvesteerd is in een betere ventilatie van bijvoorbeeld de scholen. Daar vinden nochtans ook besmettingen plaats. Duitsland, Nederland en zelfs Wallonië doen investeringen op dat vlak, Vlaanderen is daar voorlopig nul euro naartoe gegaan.”