Nog geen sprake van volledige vrijheid: "De grote test wordt het najaar en de winter'

door: MRO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister-president Jan Jambon liet al meermaals verstaan dat hij de coronamaatregelen wil opheffen in september als de situatie dat toelaat. Na Erika Vlieghe stelt ook viroloog Steven Van Gucht dat daar geen sprake van kan zijn.

"We zitten nog met te veel onzekerheid, de vaccinatiecampagne is nog niet afgerond. De grote test van het systeem is het najaar en de winter. Dan gaan we echt weten hoe sterk onze barrières zijn en of we de pandemie op een gegeven moment voorbij mogen verklaren."

"Maar ik wil dan eerst de herfst en de winter zien passeren en zien wat de impact daarvan gaat zijn. Vorige zomer was het ook nog relatief rustig, ook in de ziekenhuizen. De problemen zijn toen pas echt begonnen in september, oktober", aldus Steven Van Gucht bij VTM.

"Het hoeft niet noodzakelijk een doemscenario te zijn, maar je moet er wel rekening mee houden dat dat kan en dat je daarom best de nodige voorzichtigheid inbouwt."

"Paniek is niet nodig, we hebben zeer goede vaccins en ik heb daar vertrouwen in. Maar we moeten het ook afwachten en met de volksgezondheid wil je geen risico's nemen."