Is ons immuunsysteem verzwakt na de coronamaatregelen? Steven Van Gucht antwoordt

door: WVDS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Lockdowns en strenge coronamaatregelen gedurende twee jaar hebben er niet voor gezorgd dat ons immuunsysteem is verzwakt. Dat legt professor Steven Van Gucht uit.

“Ons immuunsysteem is helemaal niet verzwakt. Ons immuunsysteem is zeer complex en wordt dagelijks gestimuleerd door allerlei kiemen die in onze omgeving zitten. Of je nu maatregelen hebt of niet, ons immuunsysteem werkt voortdurend”, benadrukt professor Van Gucht in gesprek met Redactie24.

Toch vormt het griepvirus hierop een uitzondering. “We weten dat het griepvirus veel last heeft gehad van de maatregelen en daarvan kan je wel zeggen dat specifiek tegen het griepvirus ons immuunsysteem wat gevoeliger geworden is omdat het niet meer blootgesteld is geweest aan het griepvirus. Maar dan spreek ik heel specifiek over het griepvirus.”

“Heel veel andere virussen of bacteriën zijn gewoon blijven circuleren, zelfs tijdens de lockdown. We hebben toen gezien dat de rhinovirussen die typisch verkoudheden geven, zijn blijven circuleren.”

“We zijn intussen ook enkele keren gevaccineerd geweest en vaccinatie traint ons immuunsysteem ook. Het zorgt voor een zekere fitness van ons immuunsysteem.”

Bekijk het gesprek met Steven Van Gucht over ons immuunsysteem in onderstaande video.