Jacotte Brokken heeft bijzonder slecht nieuws voor rokers

door: STS
Jacotte Brokken
Afbeelding bron: VRTNWS

Jacotte Brokken is naast weervrouw ook wetenschapsjournaliste. Het resultaat van een onderzoek naar de gevolgen van roken trok haar aandacht.

"Roken is ongezond. Daarmee ga ik je niets nieuws vertellen. Je kan er hart- en vaatziekten van krijgen, kanker, longaandoeningen, maagzweren... Maar nieuw onderzoek heeft nu aangetoond dat roken, zelfs als je ermee stopt, nog tot vijftien jaar lang gevolgen kan hebben voor je gezondheid", zei Jacotte Brokken in een video op VRTNWS.

"In dat onderzoek hebben ze duizend mensen tussen de 20 en de 70 jaar een enquête laten invullen over hun gezondheid, over hun gedrag en of ze al dan niet rookten en wanneer ze mogelijk gestopt zijn met roken."

"Vervolgens hebben ze bloed afgenomen bij die mensen. Dat bloed hebben ze blootgesteld aan verschillende stoffen die normaal gezien een respons van het immuunsysteem zouden opwekken. Ze hebben naar die respons gekeken."

"En wat bleek nu? Bij mensen die niet roken werd er een normale respons vastgesteld. Maar bij rokers werd er bij sommige van die stoffen een extreme respons vastgesteld. Het immuunsysteem draait dus overuren bij mensen die roken. En wat nog meer is: bij sommige stoffen bleek dat die respons ook het geval was bij mensen die al tien, vijftien jaar geleden gestopt waren met roken."

"Die overdrive van het immuunsysteem wordt veroorzaakt door epigenetische veranderingen. Dat zijn veranderingen in de activiteit van onze genen, ons DNA. Ons DNA zelf gaat niet veranderen, maar bepaalde moleculen kunnen zich op ons DNA hechten en daardoor de activiteit wijzigen. Bijvoorbeeld ook die van ons immuunsysteem."

"En dat immuunsysteem in overdrive is geen goed nieuws, want daarmee loop je risico op ontstekingen en zelfs kanker."