Pierre Van Damme kiest kant: “Kappers en jongeren snel vaccineren”

door: BVDO
Pierre Van Damme
Afbeelding bron: Photonews

Het vaccinatieplan zorgt voor heel wat opschudding. Niet alleen lijkt het een werk van lange adem te worden, maar er zijn ook vragen bij wie eerst aan bod moet komen. 

De woonzorgcentra komen eerst aan de beurt. "Het is de bedoeling de woonzorgcentra virusvrij te houden. De vaccins zijn ook niet 100 % doeltreffend, maar bijvoorbeeld maar 90%, dus er zullen nog altijd patiënten zijn die niet beschermd zijn”, zegt epidemioloog Pierre Van Damme in ‘De Ochtend’ op Radio 1. 

Ook kappers zouden snel aan bod moeten komen, omdat zij veel meer kans maken om besmet te geraken. ”Dat kan zeker. Er is een werkgroep die zich buigt over wie prioriteit krijgt bij de vaccins, waar ook gekeken zal worden naar essentiële beroepen, of beroepen die heel erg lijden onder de sluiting. Die worden meegenomen in de oefening. Naarmate er meer vaccins beschikbaar zullen zijn, zou het kunnen dat we daar sneller kunnen schakelen.” 

Ook jongeren zijn enorm vragende partij om vroeg gevaccineerd te worden. "Momenteel zal de jeugd wellicht pas in de zomervakantie gevaccineerd worden, maar we zullen er alles aan doen om dat, in functie van de leveringen, te vervroegen. Maar we zijn afhankelijk van leveringen, en we willen enkel de vaccins die alle hordes doorlopen hebben op gebied van goedkeuring.”