Pierre Van Damme vreest: "Dan zal die leeftijdsgroep langer moeten wachten op vaccin'"

door: STS
Pierre Van Damme
Afbeelding bron: Photonews

Professor Pierre Van Damme wacht met spanning af wanneer het licht op groen wordt gezet voor de toediening van vaccins van Johnson & Johnson.

In de VS kregen acht mensen op zeven miljoen inentingen met dat vaccin te maken met een trombose, gecombineerd met een laag aantal bloedplaatjes. Het Europees Geneesmiddelenagentschap concludeert echter dat - net zoals bij het vaccin van AstraZeneca - de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Vaccinoloog Pierre Van Damme sluit niet uit dat er nu een soortgelijk advies voor het Johnson & Johnson-vaccin komt als er eerder gegeven werd voor het AstraZeneca-vaccin. Daarover werd beslist om het enkel aan 55-plussers te geven. De taskforce Vaccinatie en de Hoge Gezondheidsraad moeten daarover vergaderen, waarna de politiek de knoop moet doorhakken.

Vertraging

"Dat zou het vaccinatieprogramma vertragen", zei Van Damme op Radio 1. "Maar we hadden ook niet verwacht dat we extra Pfizer-vaccins konden bekomen. Dat zijn een miljoen vaccins extra."

"Maar er vallen nog heel wat 55-plussers te vaccineren, en dat kunnen we perfect doen met de vaccins van AstraZeneca, en misschien, als die beslissing valt, ook met het vaccin van Johnson & Johnson. Indien wij die vaccins niet onmiddellijk kunnen inzetten, zal de jongere groep nog wat langer moeten wachten."