Professor Geert Molenberghs stelt nieuw systeem voor: "Bepaal zelf hoeveel mensen je wil zien"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Aan het einde van de maand moet er iets nieuws komen in plaats van die bubbel van vijf. Verschillende keren werd al aangehaald dat dit te streng is.

Professor Geert Molenberghs van UHasselt heeft een mogelijk alternatief gevonden. Hij denkt aan een systeem van ‘contactbudget’. "Het is het voorstel van nogal wat experten, maar eigenlijk niet anders dan de bubbel van vijf, het contact beperken", legt Molenberghs uit bij VRTNWS.

“Want te veel sociaal contact, legt de loper uit voor het virus, dus we moeten dat beperken. De Britten doen dat door maximaal zes mensen uit te nodigen, ze noemen dat daar de “safe six”.

“We moeten zoeken naar haalbare manieren die we kunnen volhouden zodat we sociaal contact kunnen blijven hebben, maar binnen bepaalde limieten van een budget dat we best niet overschrijden."

"Je kiest het dan zelf"

Bij contactbudget geeft iedereen zijn budget uit zoals hij of zij het wil, maar het blijft wel binnen de perken. Wanneer je elke dag dus 10 mensen zou zien, overschrijdt je het budget. 

“Dus over een periode van bijvoorbeeld twee weken kan je een aantal mensen zien, heb je een aantal contacten, en dan is je budget overschreden”, besluit Molenberghs.