Restaurantuitbater: "Als je de cijfers ziet, dan weet je dat er deftig ingegrepen moest worden"

door: WVDS
Afbeelding bron: Pixabay

Cafés en restaurants worden bijzonder hard getroffen door de coronacrisis. Toch heerst er ook begrip voor de strenge coronamaatregelen en tevredenheid over de steunmaatregelen.

“Het is gebleken dat de maatregelen wel degelijk nodig waren. Nu moeten we afwachten wat de toekomst brengt. De grote vraag is wanneer we terug mogen opstarten. Ik hoop dat we in januari toch terug open mogen gaan”, zegt Davy Schellemans van restaurant Veranda in Antwerpen aan Redactie24.

“Voorlopig organiseer ik zelf geen afhaaldienst. In de periode dat we open mochten, hebben we gelukkig terug goed gedraaid. Nu wil ik even bezinnen en zien hoe het verder gaat evolueren.”

Rechtvaardige steunmaatregelen

“De steunmaatregelen die men nu voorziet vind ik al wel veel beter in vergelijking met de eerste lockdown. We kunnen rekenen op een dubbel overbruggingsrecht. We krijgen ook een premie die 10 procent bedraagt van de omzet zoals gerealiseerd in dezelfde periode van vorig jaar, maar daar zit wel een plafond aan.”

“Ik vind de maatregelen nu rechtvaardiger dan tijdens de eerste lockdown. Toen kreeg een café die tien mensen op een week zag evenveel als een goed draaiend restaurant. Er werd toen met geld gesmeten en ik denk dat ze het deze keer wel iets verstandiger hebben aangepakt.”

“De horeca is altijd de eerste die eraan moeten geloven en in het begin dacht iedereen ‘toch niet weer’. Als je dan twee weken later de cijfers ziet en het nieuws volgt, dan weet je wel dat er deftig ingegrepen moest worden.”

Tags restaurant