Slecht nieuws voor wie kiest voor een vaccin van Johnson & Johnson

door: BVDO
coronavaccin
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De eerste resultaten van een onderzoek dat dinsdag werd gepubliceerd tonen aan dat het vaccin van Johnson & Johnson minder goed beschermd tegen de deltavariant.

Het zogenaamde Janssen-vaccin is interessant omdat je er maar één prik van nodig hebt. Een studie die The New York Times kon inkijken maakt echter duidelijk dat dit vaccin weinig antistoffen aanmaakt tegen de deltavariant.

Onderzoekers van de New Yorkse universiteit stelden vast dat het vaccin ongeveer vijf keer minder antistoffen aanmaakt tegen deze variant.

"We willen mensen niet ontmoedigen om het Janssen-vaccin te nemen, maar we hopen wel dat het in de toekomst mogelijk wordt om een tweede prik te krijgen, van Janssen zelf of van Pfizer of Moderna", zegt viroloog Nathaniel Landau van de Universiteit van New York.

Ook Pfizer en Moderna zijn minder effectief tegen de deltavariant, maar het verschil is veel kleiner. In de Verenigde Staten is ongeveer 83 procent van de nieuwe besmettingen ondertussen met de deltavariant. Een tendens die ook bij ons verwacht wordt.