Steven Van Gucht begrijpt frustratie over sluiting kapsalons: "Ik heb daar ook last van"

door: WVDS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

De contactberoepen, waaronder de kappers, moeten de deuren vooralsnog gesloten houden. Het zorgt voor ongenoegen bij de kappers zelf, maar ook bij heel wat mensen die met een coronakapsel rondlopen. Viroloog Steven Van Gucht begrijpt de frustratie, maar zegt dat het virus tot deze maatregel dwingt.

“Het is een dubbele frustratie, enerzijds voor de sector en zeker in deze periode van het jaar waarin zij de meeste inkomsten genereren, en anderzijds ook voor de mensen zelf. Ik lijd daar ook onder dat ik niet naar de kapper kan, ik probeer zelf een beetje te knippen en bij te scheren want ik heb ook een forse kop haar die regelmatig onder controle moet gehouden worden door de kapper, dus ik heb daar ook last van. Dat is niet aangenaam.”

Professor Steven Van Gucht legt de problematiek uit. “De naam zegt het natuurlijk, contactberoepen, en daar zit het probleem. Het gaat altijd om dicht contact. Een doorsnee kapper kan enkele tientallen klanten per week zien en elke klant is een risicocontact, iemand met wie je langer dan 15 minuten op minder dan een meter afstand staat."

Dat kappers en klanten een mondmasker dragen, biedt onvoldoende garantie. "Er is fysieke aanraking en je kan wel een masker dragen en die mensen doen dat heel goed, maar dat is geen garantie wanneer je dicht contact hebt met elkaar.”

“Als je frequent dicht contact hebt met heel veel verschillende mensen maakt dat er een groter risico is en dat je die sector beter sluit in tijden dat het slecht gaat, ter bescherming van die mensen zelf en van de klanten. Het virus dwingt ons daartoe.”