Steven Van Gucht bijzonder tevreden: "Dat mogen we een uitstekend resultaat noemen"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht heeft cijfers gepresenteerd die aantonen dat de Belgen Kerstmis vooral thuis hebben gevierd. We deden het beter dan de inwoners van onze buurlanden.

"Zoals gehoopt, zien we sinds de eerste week van de kerstvakantie een opvallende daling van het aantal verplaatsingen", zei Van Gucht op een persconferentie. "Veel mensen zijn thuisgebleven, vergelijkbaar met het niveau van de herfstvakantie. Enkel tijdens de eerste lockdown werd er nog iets meer (3%) thuisgebleven dan met Kerstmis. Toen waren de niet-noodzakelijke verplaatsingen wel verboden, wat nu niet het geval is."

De Belgen blijken met kerst ook meer thuisgebleven te zijn dan de inwoners van de buurlanden. "In België was dat 28% van de tijd, tegenover 22% in Nederland, 23% in Frankrijk, 25% in Duitsland en 27% in het Verenigd Koninkrijk. Dat mogen we een uitstekend resultaat noemen. Mensen hebben dus massaal gehoor gegeven aan de oproep om Kerstmis thuis te vieren, binnen hun bubbel."

"Als we dit kunnen doortrekken naar Nieuwjaar en de rest van de kerstvakantie, zullen we ongetwijfeld het nieuwe jaar met een pak minder besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens kunnen inzetten."