Steven Van Gucht: "Dit verklaart de stijging in het aantal besmettingen"

door: MRO
viroloog Steven Van Gucht

Het aantal besmettingen in ons land neemt opnieuw toe. Steven Van Gucht legde tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum uit hoe dat komt.

"Uit mobiliteitsgegevens blijkt dat mensen zich opnieuw meer verplaatsen, zowel voor werk als voor vrije tijd. Uit verschillende enquêtes blijkt ook dat het aantal contacten tussen mensen is toegenomen. Beide fenomenen kunnen de stijging in het aantal besmettingen verklaren."

Veel mensen hebben uitstappen gemaakt met het mooie weer naar een bos of een park. Dat kan, zo stelt Steven Van Gucht, maar mits het respecteren van de veligheidsvoorschriften.

"Op zich is dat geen probleem. We kunnen dat veilig doen zolang we drukte vermijden, zolang we afstand houden van elkaar en ons bewegen binnen onze kleine bubbel."

De krokusvakantie heeft niet geleid tot een sterke daling van het aantal verplaatsingen dat we maken. "We zouden daarom een nieuwe oproep willen doen om uw dichte contacten te beperken en maximaal in te zetten op thuiswerk. Dit kan zich snel vertalen in minder besmettingen en ziekenhuisopnames."