Steven Van Gucht en Marc Van Ranst leggen uit waar we deze zomer op reis kunnen gaan

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay

Virologen Steven Van Gucht en Marc Van Ranst zien de evolutie van de coronapandemie best positief tegemoet. Ze hebben dan ook geloof in het feit dat we deze zomer op reis kunnen gaan.

Het al dan niet op reis kunnen gaan zal vooral bepaald worden door de verspreiding van de vaccins. Voorlopig kan dit enkel in ons land, maar de virologen zijn ervan overtuigd dat reizen binnen Europa deze zomer mogelijk wordt. “Als je kijkt naar het tempo waarmee de vaccins momenteel binnenkomen, dan moet over drie maanden een grote groep mensen gevaccineerd zijn”, zegt Marc Van Ranst aan Het Nieuwsblad.

Zeker de 65-plussers en de mensen met een onderlinge aandoening moeten het vaccin gekregen hebben vooraleer er gereisd kan worden. De Europese landen lijken die bevolkingsgroepen, die het meest getroffen worden door een besmetting, absolute voorrang te geven.

Reizen zal kunnen, al zal dat nog met de nodige beperkingen gebeuren. Een beetje zoals vorige zomer dus, misschien wel wat strenger. “Die groepen moeten niet alleen bij ons, maar in heel Europa tegen dan hun spuitjes hebben gehad. Dus kunnen we dan opnieuw op vakantie in Europa, weliswaar met inachtname van de coronaregels”, besluit Van Ranst.

Ook voor viroloog Steven Van Gucht is vaccineren de boodschap bij uitstek. Omdat alle Europese landen daarin op hetzelfde tempo vooruitgaan, lijkt reizen mogelijk. “Nu staan we overal ongeveer gelijk en dat maakt onderling reizen straks mogelijk”, is zijn besluit.