Steven Van Gucht gaat stevig in tegen Alexander De Croo en Jan Jambon

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo (Open Vld) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) lieten afgelopen weekend weten dat grote festivals zullen kunnen in augustus. Na Erika Vlieghe gaat ook viroloog Steven Van Gucht stevig op de rem staan.

"Wij zijn wel wat bezorgd over de zaken die we horen omdat men naar ons gevoel soms nogal snel wil gaan", maakt Steven Van Gucht duidelijk in De Wereld Vandaag op Radio 1.

Van grote festivals kan volgens hem in augustus geen sprake zijn omdat heel wat mensen dan nog geen tweede coronavaccin zullen gehad hebben. Die tweede prik is wel zeer belangrijk om voldoende bescherming te genieten.

"Grote evenementen zijn een soort van markten voor het virus waar er heel veel kan uitgewisseld worden. Mensen van verschillende nationaliteiten, varianten die bij ons mogelijk nog niet voorkomen en zo geïntroduceerd worden. Dat in een context waarin veel mensen nog geen volledige vaccinatie hebben gehad, lijkt ons geen goede combinatie."

"Festivals gaan zeker mogelijk zijn, maar augustus lijkt ons net iets te vroeg. Evenementen zullen doorgaan, maar wij pleiten ervoor om dat voorzichtig aan te pakken en te beginnen met eerst relatief kleine evenementen en op te schalen met voorzorgsmaatregelen."

"Maar zeker geen megafestivals waarbij mensen niet zitten. Dat is iets dat we liever naar het einde zouden programmeren en de zomer blijft nog altijd een overgangsperiode."