Steven Van Gucht geeft waardevolle tips om Kerstmis en Nieuwjaar veilig te vieren: "Dat kan veel leed besparen"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Het lijkt erop dat we dit jaar Kerstmis en Nieuwjaar zoals vanouds kunnen vieren. Maar het coronavirus is natuurlijk niet weg. Hoe kunnen de eindejaarsfeesten veilig verlopen?

"Het blijft nog een beetje vaag. Men heeft daar geen heel duidelijke richtlijnen rond gemaakt, over wat je in privéomstandigheden al dan niet mag doen", zei Steven Van Gucht op VTM.

"Algemeen zeggen we: hou dat in kleine kring. Doe een zelftest vooraleer je samenkomt. Denk aan de ventilatie. Als je ergens samenkomt, kies dan de persoon met het grootste huis, met de grootste woonkamer. Dat soort zaken."

Zelftest

"Mijn zelftesten liggen alvast al klaar. Je moet het ook niet van een kuchje of een hoest laten afhangen. Meestal zijn mensen twee dagen voor ze enig symptoom voelen al besmettelijk."

"Dat is zo zonde: als je met Kerstmis of Nieuwjaar samenkomt, en de dag nadien begin je je wat ziek te voelen, dan heb je de avond tevoren wellicht heel wat mensen besmet."

"Die zelftest is geen garantie, je kan toch nog besmettelijk zijn, maar zo'n test kan toch af en toe een besmetting oppikken die anders onopgemerkt zou zijn gebleven. Dat kan veel leed vermijden."

Omikron

"Maar met hoeveel mensen je mag samenkomen, daar heeft men geen getal op willen plakken. Men heeft dat niet willen doen, omdat dat nogal ingrijpt in het privéleven van mensen. Vroeger was dat wel het geval, en ik begrijp dat ze dat liever niet opnieuw invoeren."

"Het zal ook wat van de omikronvariant afhangen. Het blijft onzeker wat daarmee gaat gebeuren", aldus Van Gucht.

Download nu de gratis app van Redactie24