Steven Van Gucht heeft belangrijke boodschap over Kerstmis en Nieuwjaar

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht is tevreden dat de coronacijfers een dalende trend vertonen. Hij benadrukt dat hoe we Kerstmis en Nieuwjaar vieren, zal bepalen of er in januari versoepelingen van de maatregelen kunnen komen.

"Alle indicatoren blijven dalen en dat is goed nieuws. Als de trends op dezelfde manier blijven evolueren, dan zouden we mogelijk rond Kerstmis aan 800 nieuwe gevallen en 75 nieuwe ziekenhuisopnames per dag kunnen zitten", zei Van Gucht tijdens een persconferentie.

"Deze evolutie is echter helemaal geen vaststaand feit en zal in belangrijke mate gedreven worden door onze gezamenlijke inspanningen, die we ook nu nog moeten blijven volhouden. Enkel als we blijven volhouden, zullen we ook effectief in dat veiligere vaarwater terecht kunnen komen."

Kerstmis en Nieuwjaar

"Ik wil er ook nog aan herinneren dat vele binnenlandse en buitenlandse studies keer op keer erop wijzen dat het virus zich vooral verspreidt via dichte contacten tussen familie en vrienden. Wat we dus met Kerstmis en Nieuwjaar doen, zal bepalend zijn om die veilige zone te bereiken en vooral om daarin te kunnen blijven in de daaropvolgende weken. Plan het dus klein, fijn en veilig. Dat zal de beste garantie zijn om perspectief te bieden op nieuwe versoepelingen in januari."