Steven Van Gucht heeft opvallende coronacijfers over mensen die in augustus gereisd hebben

door: MRO
viroloog Steven Van Gucht

Tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum heeft Steven Van Gucht gegevens bekendgemaakt over mensen die in augustus naar het buitenland zijn geweest. 

"In totaal werden in de maand augustus 1,4 miljoen passenger locatioin forms ingediend. Daarvan werden er 93% elektronisch ingediend. Van die 1,4 miljoen kwamen er 376.000 uit een oranje zone en 64.836 uit een rode zone."

"De reizigers uit een rode zone kwamen voornamelijk terug uit Turkije, Spanje, Frankrijk, Roemenië en Marokko", aldus Steven Van Gucht.

"Ongeveer 66 procent van de terugkeerders uit een rode zone hebben een test laten afnemen na aankomst in België. Ongeveer 2 procent van deze testen was positief. Dit komt ongeveer overeen met 900 personen."

20% besmettingen bij Belgen die gereisd hebben

"Ik wil benadrukken dat dit niet betekent dat slechts 2 procent van de reizigers besmet werden in een rode zone. Het virus kan nog altijd uitbreken in de 14 dagen na terugkeer uit een rode zone, dus ook na een negatieve test."

"We schatten dat zo'n 20 procent van de besmettingen die vastgesteld zijn in België, voorkomen bij Belgen die in de voorbije 2 weken gereisd hebben."

Oproep

"Daarom willen we opnieuw een oproep doen om steeds een plf in te vullen voor aankomst in België. Indien u een bericht krijgt om u te laten testen en in quarantaine te gaan, is het belangrijk dat u dit goed opvolgt."