Steven Van Gucht houdt zijn hart vast: “Dit is de moeilijkste periode van de pandemie”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

De coronapandemie lijken we min of meer onder controle te hebben. Met de krokusvakantie voor de deur houdt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano wel zijn hart vast.

De coronacijfers zijn op dit moment best goed te noemen. “We zitten op een plateau met hele lichte schommelingen. Die lichte stijging, dat is een normale schommeling. Vorige week stegen de besmettingen een beetje, dan zit er wat vertraging op opnames en ook overlijdens. Als je nog verder uitzoomt, zien we nog steeds een hele lichte daling van het aantal opnames”, zegt Van Gucht aan Het Nieuwsblad.

En dat is volgens Van Gucht eigenlijk heel goed nieuws. Hij was bang voor de kerstperiode en wat erna zou komen, maar zoals het nu loopt, is een scenario dat hij graag ziet. “Dit is de moeilijkste periode van de pandemie: koude, veel binnen zitten, mensen zijn de maatregelen beu… Het virus heeft dat graag. Met dat in het achterhoofd doen we het eigenlijk goed. Let op: er circuleert nog steeds veel virus, maar al bij al mogen we trots zijn op wat we bereikt hebben.”

Dat kan alleen maar als de regels goed gevolgd blijven worden, zoals in de kerstvakantie. “Cruciaal is dat we nu niet lossen en met z’n allen de kantjes eraf gaan lopen. Kijk maar naar de kerstvakantie. Er is geen ander Europees land dat die periode zo goed is doorgekomen als wij. De hoge cijfers in Ierland en Portugal zijn direct te linken aan de eindejaarsperiode. Als we de krokus even goed doorkomen, is er mogelijk zelfs een knik naar beneden in de maak.”