Steven Van Gucht legt de corona-etiquette uit: "Zo kan je thuis veilig gasten ontvangen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht heeft tips gegeven hoe we op een veilige manier bij ons thuis gasten kunnen ontvangen.

De nieuwe regering heeft dinsdag beslist dat we onze nauwe contacten best beperken tot maximum drie personen per maand per persoon. Het gaat dan om mensen buiten uw huishouden.

Het is ook mogelijk om tot vier bezoekers thuis te ontvangen. Deze bezoekers behoren niet noodzakelijk tot uw kring van nauwe contacten. Bij hen moet u dus wél voldoende afstand bewaren. Steven Van Gucht legde woensdag uit hoe dat veilig kan voorlopen, met respect voor de zes gouden regels: "In essentie is het best om dezelfde regels toe te passen die in de restaurants worden gehanteerd."

Uitnodiging

"Alles begint met de uitnodiging. Maak op voorhand een goede planning en maak goede afspraken met uw gasten. U kan uw huisregels ook op uw uitnodiging vermelden. Herinner uw gasten eraan dat ze moeten thuisblijven wanneer ze zich verkouden of grieperig voelen. En zeker wanneer ze een hoogrisico-contact hebben gehad en eigenlijk in quarantaine zouden moeten zitten. Herinner uw gasten eraan dat ze hun mondmasker zeker niet mogen vergeten."

Ontvangst met mondmasker

"Bij de ontvangst draagt iedereen best een mondmasker. Begroet elkaar vanop afstand. Anderhalve meter blijft de norm, zowel binnen als buiten. Geef geen hand, knuffel of kus aan elkaar. Geef eerder een elleboog of een voet. Een buiging kan ook heel elegant zijn."

"Iedereen doet zijn of haar eigen jas uit. Ga als gast meteen naar de voor u toegewezen plaats en hang niet rond in de gang. Geef elke gast een vaste zitplaats en zorg dat er anderhalve meter afstand is tussen uw gasten. Dat geldt niet voor mensen uit uw huishouden of uit uw bubbel van nauwe contacten."

Water, wijn en handgel

"Zet uw mondmasker pas af wanneer u neerzit aan tafel. Het is best dat de gastheer een doosje of een envelop voorziet om het masker in op te bergen. Laat het masker zeker niet rondslingeren op de tafel."

Ontsmet uw handen wanneer u uw masker heeft afgenomen. De gastheer voorziet best handgel bij de zitplaatsen. Het komt erop neer dat er naast de fles wijn en de fles water nu ook een flesje handgel op tafel hoort te staan. Die handgel kan ook voorzien worden in de inkomhal en op het toilet.

Bediening

"Wat de bediening betreft, draagt de gastheer daarbij best een mondmasker. Als gast blijft u best zoveel mogelijk op uw plaats zitten. Het lijkt misschien asociaal, maar help dus ook niet mee met het afruimen. Vermijd gemeenschappelijke schotels met chips, nootjes of andere snacks. Voorzie voor elke gast een ander schoteltje of bord. Markeer de glazen, zodat iedereen gemakkelijk zijn of haar glas kan herkennen."

"Bied geen eten aan in buffetvorm, maar bedien uw gasten apart. Was uw handen even voor het opdienen. Voorzie wegwerpservetten in plaats van stoffen servetten. Wie stoffen servetten gebruikt, moet die nadien op minimum 60 graden wassen."

Muziek

"Zorg ervoor dat er niet te veel omgevingsgeluid is, zodat uw gasten niet te luid hoeven te praten. Indien u muziek opzet, speel die dan zachtjes af. We produceren immers meer druppels wanneer we luid praten, roepen of zingen. Dat verhoogt het risico dat we elkaar besmetten."

Toilet

"Zet uw mondmasker opnieuw op wanneer u naar het toilet moet gaan. Zorg dat uw gasten hun handen kunnen wassen of ontsmetten na het toiletgebruik. Voorzie eventueel ook wegwerphanddoeken. Laat het wc-deksel naar beneden bij het doorspoelen en zorg voor een goede verluchting van de toiletruimte. Ook de binnenruimtes moeten goed verlucht worden. Zet bijvoorbeeld twee tegenover elkaar staande ramen op kiepstand, maar vermijd tocht."

Contactgegevens

"Hou ook de contactgegevens van uw gasten bij. Wees sociaal: we kunnen elkaar bezoeken, maar doe dat veilig, met afstand en mondmasker. Zo kunnen we er toch nog een warme, gezellige en gezonde winter van maken", besluit Van Gucht.