Steven Van Gucht legt uit hoe de regering perspectief kan bieden aan de bevolking

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

België zit opnieuw in een lockdown. Als het aantal besmettingen tegen half december opnieuw sterk is gedaald, verwacht Steven Van Gucht dat de regering klaar zal zijn met de coronabarometer want daarmee kan perspectief worden geboden aan de bevolking.

“Er is zeker en vast perspectief, alleen is dat op een iets langere termijn dan de meeste mensen graag horen. We zitten nu midden in de tweede golf en die is erger dan de eerste golf."

“Dit is niet onverwacht, ik heb hier altijd voor gevreesd, maar ik had wel gehoopt dat we dit hadden kunnen vermijden. We hebben door verschillende strategieën de zaak kunnen uitstellen, maar we zitten uiteindelijk toch in de tweede golf.”

Coronabarometer

“Ik hoop dat tegen half december de cijfers helemaal naar beneden zullen zijn gegaan. Als dat zo is, gaat dat enkel zo zijn dankzij de bevolking. Dat is het moment waarop de regering moet zorgen voor perspectief door middel van de coronabarometer”, aldus professor Steven Van Gucht in gesprek met Redactie24.

“Dat is een instrument dat toelaat om op basis van de cijfers maatregelen te koppelen, zaken die wel of niet mogelijk zijn in de fase waarin we ons bevinden. Dat geeft op de middellange termijn een perspectief omdat mensen dat kunnen volgen.”

“We zitten nu in een jojo-beweging waarbij meer wordt toegelaten als het aantal besmettingen stijgt, maar daar zit niet echt een plan in. Als de cijfers verslechteren wordt alles opnieuw dichtgedraaid.”

Bevolking motiveren

“Met de coronabarometer kan de bevolking mee volgen. Ons gedrag als bevolking is het meest bepalend voor de curve. Daar zit het verschil met sommige andere landen, zoals Duitsland. Hun aanpak is niet zo waanzinnig veel beter, maar hun cijfers blijven lager. We vermoeden dat dit misschien is omdat de maatregelen beter worden gedragen door de bevolking.”

“Met die barometer gaan mensen dan kunnen zien dat we bijvoorbeeld naar een volgende alarmfase over moeten gaan als het nog verslechtert en dat zou betekenen dat een aantal zaken niet meer mogelijk zijn. Dat kan mensen wel motiveren om hun gedrag aan te passen om in een lagere alarmfase te blijven en zo de curve mee te bepalen.”