Steven Van Gucht legt verschillen tussen coronatesten uit: Bestaat er een goede zelftest?

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Op de persconferentie van het Crisiscentrum heeft viroloog Steven Van Gucht uitleg gegeven over de verschillende testen die beschikbaar zijn.

“Een sneltest kan buiten een labo worden uitgevoerd en geeft binnen 15 tot 20 minuten resultaat. Er zijn twee soorten. Zij die antigenen opsporen en andere die antistoffen zoeken", verduidelijkt Steven Van Gucht.

"Antistoffentests hebben weinig zin om een besmetting op te sporen. Je kunt een negatieve antistoffentest hebben en toch besmet en besmettelijk zijn."

"Een antigentest toont wel het virus aan, maar alleen als er veel virus in uw staal zit. Ze zijn minder gevoelig dan de klassieke PCR-test. Als je het virus pas hebt opgelopen zal de antigentest negatief blijven. Na twee tot veertien dagen neemt de hoeveelheid virus toe en dan ontwikkel je symptomen. Een negatieve antigentest is geen vrijgeleide om niet in quarantaine te gaan of je niet aan de regels te houden. Een antigentest vertelt alleen of je die dag besmettelijk bent.”

Van Gucht is geen voorstander van zelftesten, een PCR-test blijft de gouden regel. "Volg de instructies anders krijg je een fout resultaat en foute interpretatie. Ze zijn minder te vertrouwen en kunnen verspreiding van het virus in de hand werken. In Europa zijn nog geen legale zelftesten beschikbaar. Testen kun je het best laten uitvoeren door een professional. We moedigen het gebruik van zelftesten hoe dan ook niet aan. Wil je je toch laten testen, overleg dan met je huisarts."