Steven Van Gucht licht coronacijfers toe: "Onrustwekkende signalen"

door: MRO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Steven Van Gucht heeft op de persconferentie van het Crisiscentrum de coronacijfers toegelicht. Hij vertelde dat er onrustwekkende signalen komen vanuit de ziekenhuizen.

"We bevinden ons in onrustig vaarwater en het is nog niet duidelijk wanneer de wind zal gaan liggen. De besmettingen stijgen nog steeds, maar gelukkig is het tempo van de stijging aan het vertragen", aldus de viroloog.

In twee provincies dalen de cijfers zelfs op dit moment. "In Limburg en Luxemburg zien we een bescheiden daling van -7% en -3%. De toename van het aantal besmettingen doet zich voor in alle leeftijdsgroepen behalve bij de 80-plussers. Bij hen zien we een daling van -3%."

"De snelste toename van het aantal besmettingen zien we bij de tieners met +34%. Het blijven de veertigers waar het meeste nieuwe besmettingen worden vastgesteld."

Stijging patiënten op intensieve zorg

Er worden nu wel aanzienlijk meer mensen met covid opgenomen in de ziekenhuizen, ook op intensieve zorg.

"Er zijn onrustwekkende signalen vanuit de ziekenhuizen met een hoger aantal opnames, een aanhoudende stijging van de bezette bedden in de covid-afdeling", vervolgt Steven Van Gucht.

"Er waren gemiddeld 149 nieuwe ziekenhuisopnames per dag vorige week. Vorige vrijdag was er een piek van 204 opnames op één dag. Dat is opvallend hoog en we lijken daarmee het plateau van de voorbije maanden te doorbreken."

"Op enkele weken tijd hebben we een stijging van meer dan één derde met het aantal patiënten op intensieve zorgen. De stijging is het meest uitgesproken in de provincie Antwerpen."