Steven Van Gucht maakt zich bedenking over huidige regeling: “Helaas is daar geen rekening mee gehouden”

door: PMN
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: VRTNWS

Vanaf vandaag veranderen de quarantaineregels in lagere scholen dagverblijven. Volledige klassen zullen minder snel in quarantaine moeten.

Als er binnen de twee weken twee kinderen besmet waren met Covid-19 moest de hele klas in quarantaine. Nu zal dat pas het geval zijn als er meerdere besmetting worden vastgesteld binnen de week.

Viroloog Steven Van Gucht zegt in Gazet van Antwerpen dat de nieuwe regeling nodig is om de scholen te vrijwaren en niet te veel klassen te moeten sluiten.

Wanneer er sprake is van een besmetting thuis verandert er niets aan de regels. “Dan is een quarantaine nodig en moet er ook een test worden afgenomen op dag 7. Is die negatief, dan kan de quarantaine worden stopgezet”, legt Van Gucht uit.

De regels gelden trouwens ook als de besmette persoon of de ouders gevaccineerd zijn. “Helaas wordt daar geen rekening mee gehouden”, zegt Van Gucht.

“We weten dat mensen toch besmet kunnen worden en ook veel virusdeeltjes kunnen produceren. Persoonlijk vermoed ik dat die minder besmettelijk zijn, maar voorlopig wordt dat argument dus niet meegenomen in de contacttracing.”